En snilleblixt ~ Kuningasidea



Grått och regn för fjärde månaden i rad. Näsorna rinner konstant på ungarna hemma och på jobbet. Ingen snö på hela vintern, men som tur har det inte varit mycket köld heller, så men god tur har inte alla växter frystorkat. Men skadedjuren,både stora och små kommer att frodas i år.

Än en gång har jag suttit hemma med ett flunssigt barn. Tråkigt, jag är för lat att ta tillfället i akt och göra en storstädning, fast dammtussarna rullar längs golven, så att man nästan snavar på dem. I stället får jag fina ideer, som i januari när jag beställde ett växthus via Preeco. Hade aldrig hört om företaget tidigare,men de hade rea på ett passligt litet växthus, som borde vara vind och stöt tåligt. Perfekt till vår lilla gård i stället för mitt "diy" plastruckel, som stått där i några år. Min budget skulle i princip inte tycka om sådana  ideer,men om sommaren är lika usel som vintern, så kan växthuset vara enda räddningen från ett totalt nervsammanbrott.
Lådorna med delarna i, har stått nu två månader i sovrummet, men bara det blir lite varmare väder, så hoppas jag att det går på ett veckoslut att få upp det. Eller så fixar jag ett talkogäng och bjuder på soppa efteråt. Dessutom litar jag blint på att jag har alla små skruvar och delar,som behövs i den stora kartong lådan, utan att jag kollar efter...
Min nyaste snilleblixt hände igår, när jag suttit inne med en hostande unge några dagar. Mitt hår har vuxit ganska långt, men topparna är torra och kluvna. Dvs. Om jag nu skulle gå till frissan, så skulle hon klippa av minst 30 cm. I stället googlade jag hur det går till att laga hemgjorda rastan/ trassel... 36 år och står inne på toaletten med en kam och tovar håret, som jag därefter rullar med tallsopa. Klokt, vuxet, och genomtänkt...jepp,jepp!😄 
Halva håret fick gå igenom den aggressiva behandlingen och andra halvan får vara fritt. De blev ok, fast bara 6 stycken "korvar". Jag lagar helt på naturligt sätt, så det kan ta flere månader innan trasselkorvarna liknar något man kan kalla rastan. Men jag är visst känd för mitt långa tålamod😉.
Kuningasidea

Harmaata ja sadetta jo neljättä kuukautta putkeen. Räkä valuu muksujen nokista, kotona ja töissä. Virukset jyllää kun koko talvena ei ole ollut kunnon pakkaslukemia, eikä edes lunta sen verran että siitä olisi voinut nauttia. Toivottavasti kasvien juuret ovat säilyneet kosteudesta huolimatta. Ei ne ainakaan pakkasvaurioista ole kärsinyt. Valitettavasti tuholaiset on luultavasti eläneet herroiksi talven aikana ja kevään tullen ollaan niitä torjumassa kaikin luonnonmukaisin keinoin.


Taas on muutama tylsä päivä vierähtänyt kotona sairastelevan muksun kanssa. Pölykoirat näykkii nilkkoja ja pyykkivuori kasvaa mahtavasti korkeutta. En kuitenkaan löydä inspiraatiota suursiivoukseen, vaan mielikuvitus kehittää kaikenlaista muuta tekemistä. Tammikuussa, kun oli vastaavanlainen tylsä päivä, selasin netti tarjouksia ja hupsista keikkaa, olinkin tilannut kasvihuoneen! Taloudellinen tilanne huusi hoosiannaa joulun jälkeen, mutta suostuttelin itseni aika nopeasti kyseiseen hankintaan.  Perusteluni oli, että kesä saattaa olla kylmä ja sateinen ja silloin on parempi olla lämmin suoja kasveille ja itselleni, etten saa hermoromahdusta. 
Yritys mistä tilasin oli ennestään tuntematon. Lahtelainen Preeco. Aika edullinen, nopea ja ilmainen kotiinkuljetus, mutta sateisen talven takia, kasvihuone on edelleen paketissa ja valtaa toista kuukautta meidän makuuhuoneen lattiaa. Toivon että kaikki osat on siinä laatikossa ja kokoaminen sujuu kuin strömsössä siinä vaiheessa kun on sen aika.
Taas on mielikuvitus päässyt valloilleen kotona ollessa. Pitkään olen ihastellut ihmisiä joilla on rastat, mutten ole raaskinut laitattaa niitä omiin hiuksiin. No nyt kun hiukset ovat kasvaneet selän pituisiksi ja puolet niistä on kuivia latvoja, niin googletin miten kotona voisi tehdä luonnonrastat, eli takkupötköt. Kampa ja mäntysuopa käyttöön ja nyt osa hiuksista on "vauva rastoilla". Eli pikku hiljaa viikkojen ja kuukausien aikana niistä toivon mukaan syntyy tiivistyessään rastaa muistuttavaa, länsimaista versiota. Nopeampi tie olis ollut käyttää permanentti ainetta ja huovutusneulaa, mutta olen sen verran kärsivällinen tyyppi, että elämäntyylilleni uskollisesena, pysyn luomussa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit